[#MuraDravaProge] Pet ključnih železniških prog: proga —Ormož—Ljutomer—Murska Sobota— [1924]

—Ormož—Ljutomer—Murska Sobota— [1924]

Uradna otvoritev

1924

Dolžina proge

39km [SI]

=39km


Zanimivo je, da smo imeli 1924. leta, za današnje pojme izvrstno regionalno infrastrukturo. V Mura in Drava regijah smo imeli vključno s to progo —Ormož—Ljutomer—Murska Sobota— več kot solidno regionalno povezane današnje štiri sosednje države: Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Izračun pokaže, da smo imeli takrat 440 kilometrov obratujočih železniških prog, medtem ko jih imamo danes 428 kilometrov, zaradi dveh manjkajočih členov. Pomembno je poudariti tudi, da te obstoječe, večinoma regionalne proge, ne obratujejo za čezmejni potniški medregionalni železniški promet.

MiRi > e-katalog > str. 9

Proga —Ormož—Ljutomer—Murska Sobota— je bila zgrajena leta 1924 za časa Kraljevine Jugoslavije. Ta proga se je povezala z dvema takrat že obstoječima progama: —Pragersko—Čakovec—Kotoriba—Nagykanizsa— [1860]; in —Spielfeld-Straß—Bad Radkersburg—Gornja Radgona—Ljutomer— [1890]. Prvotni cilj proge te proge —Ormož—Ljutomer—Murska Sobota— je bil povezati Ormož z Ljutomerom in Mursko Soboto ter drugimi vmesnimi kraji v tedanji Kraljevini Jugoslaviji, kajti ta mesta in ti kraji po prvi svetovni vojni še niso imela medsebojne železniške povezave. Na delu proge med Ljutomerom in Mursko Soboto je čez reko Muro tudi jekleni železniški most. Ta most je bil miniran že na začetku druge svetovne vojne (vir: sobotainfo.com). Danes je ta most del prenovljene koridorske proge —Pragersko—Hodoš—.

V MiRi smo pripravili kompleten e-katalog, ki nam celovito predstavlja pobudo MiRi, ki zajema ne le Murski most, temveč tudi čezmejne daljinske kolesarske proge in ponovno vzpostavitev MuraDravaProg. Vabimo k prebiranju.

MiRipobuda je za vse, ki dnevno, tedensko in občasno prihajamo in odhajamo ne le iz štirih sosednjih držav v in iz Mura in Drava regij, iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, temveč tudi za vse iz regij celotne osrednje Evrope. Spremljaj in sledi naš MiRi blog ali se naroči na nove blog zapise prek tvoje e-pošte. In deli ta zapis v tvoja družbena omrežja. Hvala lepa.

:||:

Vabimo k podpori pobude z včlanitvijo še danes v Bronasti-, Srebrni-, Zlati- ali VIP Klub MiRi. Vsak evro šteje. Več nas bo, močnejši bomo. Za vzdržne, okolju in zdravju ter vsem nam prijazne med-regijske povezave. Zato, da bomo končno spet povezani kot smo nekoč že bili.

MiRi > e-katalog > str. 9

Proga —Ormož—Ljutomer—Murska Sobota— je bila zgrajena 1924 za časa #KraljevinaJugoslavija in je zaokrožila celotno omrežje [#MuraDravaProge]. Izračun pokaže, da so imele te regije že takrat 440 km železniških prog.