Dva manjkajoča člena v omrežju Mura-Drava-proge: Murski most

MiRi > e-katalog > str. 10

Murski železniški jekleni most čez reko Muro je bil miniran pred 75 leti: 12. aprila 1945. Ta železniški most je bil zgrajen ob odprtju proge —Spielfeld-Straß—Bad Radkersburg—Gornja Radgona—Ljutomer— 1890. leta. Tipičen jekleni železniški most in proga sta bila intenzivno v uporabi vse do konca druge svetovne vojne, ko je nemška vojska ta most ob svojem umiku v Radgoni – minirala.

Avstrijska stran je polovico mostu demontirala 1947 leta, tedanja Jugoslavija potem drugo polovico mostu leta 1955. Murski most torej ni v funkciji že več kot 75 let. Danes obstaja široko soglasje vseh deležnikov, tako na lokalni kot na državni ravni, da bi moral biti ta most več-funkcionalni. Ob železniškem prometu tudi za pešce in kolesarje.

Za ponovno vzpostavitev manjkajočega odseka —Gornja Radgona—Radgona (nem. Bad Radkersburg)— oz. mostu čez reko Muro na meji med obema državama, Slovenijo in Avstrijo, imamo v Sloveniji zakonodajno podlago v Resoluciji o nacionalnem programu razvoja prometa v Republiki Sloveniji (RS) za obdobje do leta 2030, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS št. 75/2016 z dne 30. 11. 2016.

Gornja Radgona—Radgona (nem. Bad Radkersburg)

Datum miniranja mostu:

12.4. 1945

Ocenjena dolžina:

1km [SI]
3km [AT]

=4km

#Murskimost je eden od dveh #MissingLinks v čezmejnem regionalnem omrežju #MuraDravaProge. Miniran pred 75. leti, ob koncu #WW2.

V MiRi smo pripravili kompleten e-katalog, ki nam celovito predstavlja pobudo MiRi, ki zajema ne le Murski most, temveč tudi čezmejne daljinske kolesarske proge in ponovno vzpostavitev MuraDravaProg. Vabimo k prebiranju.

MiRipobuda je za vse, ki dnevno, tedensko in občasno prihajamo in odhajamo ne le iz štirih sosednjih držav v in iz Mura in Drava regij, iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, temveč tudi za vse iz regij celotne osrednje Evrope. Spremljaj in sledi naš MiRi blog ali se naroči na nove blog zapise prek tvoje e-pošte. In deli ta zapis v tvoja družbena omrežja. Hvala lepa.

:||:

Vabimo k podpori pobude z včlanitvijo še danes v Bronasti-, Srebrni-, Zlati- ali VIP Klub MiRi. Vsak evro šteje. Več nas bo, močnejši bomo. Za vzdržne, okolju in zdravju ter vsem nam prijazne med-regijske povezave. Zato, da bomo končno spet povezani kot smo nekoč že bili.