[#MuraDravaProge]Manjkajoči členi: podpora Evropske komisije projektom čezmejne infrastrukture do 85 %

Murski most:
1+3 km
[SI + AT]

Most čez reko Muro med Slovenijo in Avstrijo v Gornji Radgoni in Radgoni (nem. Bad Radkersburg).

MuraDravaProge:[25]+5+2 km
[SI + HU]

Ponovna vzpostavitev linije —Lendava—Rédics[5+2 km] kot tudi izgradnja nove linije —Lendava—Beltinci[25 km], za katero je bila prva študija trase narejena že 1979. leta.

Mura Drava proge: modernizacija, [elektrifikacija]; 364 km+11+25 km

Vse regijske proge v regijah rek Mure in Drave (z izjemo koridorske proge —Pragersko—Hodoš—) rabijo obnovo in najverjetneje tudi elektrifikacijo.

MiRi > e-katalog > str. 15

V omrežju MuraDravaProge za katerega se zavzemamo v MiRi, je trenutno 364 kilometrov železniških prog. Z izjemo koridorskih železniških povezav Slovenije z Avstrijo (mejni prehod Špilje) in Slovenije z Madžarsko (mejni prehod Hodoš) – na drugih obstoječih med-regionalnih progah ni čezmejnih povezav.

Imamo dva manjkajoča člena, Murski most in progo —Lendava—Rédics— v skupni ocenjeni dolžini enajst kilometrov, kar pomeni, da bi s ponovno vzpostavitvijo teh dveh manjkajočih členov ponovno pridobili 375 kilometrov prog, ki so v teh regijah obstajale že 1924. leta.

Z izgradnjo proge —Lendava—Beltinci—, za katero je bila sicer prva študija trase narejena že 1979. leta, v ocenjeni dolžini 25 kilometrov, bi se ocenjena dolžina omrežja MuraDravaProge zaokrožila na 400 kilometrov.

Pomembno dejstvo pri ponovni vzpostavitvi, obnovi in nadgradnji omrežja MuraDravaProge, da je Evropska komisija pripravljena na udeležbo v vlaganjih v čezmejno infrastrukturo vse do višine 85 odstotkov, medtem ko projekte infrastrukture znotraj posamezne države podpira do največ 40 odstotkov, predstavlja izjemno priložnost.

Vir: Evropska komisija

Za celotno omrežje #MuraDravaProge v 4-ih državah, v ocenjeni dolžini 400 km, bi bilo možno kandidirati za #CrossCountry sredstva @EU_Commission v višini vse do 85 % vlaganj.

V MiRi smo pripravili kompleten e-katalog, ki nam celovito predstavlja pobudo MiRi, ki zajema ne le Murski most, temveč tudi čezmejne daljinske kolesarske proge in ponovno vzpostavitev MuraDravaProg. Vabimo k prebiranju.

MiRipobuda je za vse, ki dnevno, tedensko in občasno prihajamo in odhajamo ne le iz štirih sosednjih držav v in iz Mura in Drava regij, iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, temveč tudi za vse iz regij celotne osrednje Evrope. Spremljaj in sledi naš MiRi blog ali se naroči na nove blog zapise prek tvoje e-pošte. In deli ta zapis v tvoja družbena omrežja. Hvala lepa.

:||:

Vabimo k podpori pobude z včlanitvijo še danes v Bronasti-, Srebrni-, Zlati- ali VIP Klub MiRi. Vsak evro šteje. Več nas bo, močnejši bomo. Za vzdržne, okolju in zdravju ter vsem nam prijazne med-regijske povezave. Zato, da bomo končno spet povezani kot smo nekoč že bili.

MiRi > e-katalog > str. 15