Video 📹: Deklaracija o Murskem mostu v omrežju Mura-Drava-proge

Marko Savi─ç: Predstavitev Deklaracije o Murskem mostu

Spletni dogodek (Zoom); 16. oktober 2020; 14:00 ÔÇô 14:45. Video (v angle┼í─Źini, podnapisi v sloven┼í─Źini: .mp4 (6:15 min; 24 MB).

Prepis predstavitve

Kaj je in kdaj je bila vzpostavljeno omre┼żje Mura-Drava-prog (v nadaljevanju kot O-MDP), je prvo dejstvo, ki ga ┼żelim predstaviti danes. Analiza MiRi ka┼że, da je O-MDP vzpostavilo osem ┼żelezni┼íkih prog. Zadnja proga v tem omre┼żju je bila odprta leta 1924.

Omre┼żje Mura-Drava-proge [temelji na Ju┼żni progi, ki je bila odprta leta 1857 in] te─Źe skozi Gradec v Avstriji do Maribora in Pragerskega v Sloveniji. Leta 1863 je bila odprta Koro┼íka proga – na [predstavljeni] mapi je ozna─Źena iz Maribora -, v smeri proti Ru┼íam in naprej proti Celovcu.

Omre┼żje Mura-Drava-prog se na Hrva┼íkem razteza vse do Kotoribe in Murakereszt├║ra ter Nagykanizse na Mad┼żarskem. Vmes je ena pomembna proga iz ─îakovca do Lendave in naprej do Lentija. Zadnja proga tega omre┼żja iz Ormo┼ża do Ljutomera in Murske Sobote je to mre┼żo zaokro┼żila leta 1924. Skupno je imelo omre┼żje Mura-Drava-prog leta 1924, 440 ┼żelezni┼íkih kilometrov.

V 1970-ih imamo druga─Źno situacijo. Vmes so se zgodile racionalizacije potni┼íkega ┼żelezni┼íkega prometa in demonta┼że ┼żelezni┼íkih tirov; kot boste videli na zemljevidu, ki ozna─Źuje stanje tega omre┼żje v letu 1970. ┼Żelezni┼íki tiri z rde─Źo ozna─Źujejo demonta┼żo tirov, ┼żelezni┼íki tiri z zeleno pa ozna─Źujejo ukinitev potni┼íkega ┼żelezni┼íkega prometa.

Kot vidite, je bilo v sedemdesetih letih stanje omre┼żja Mura-Drava-proge precej depresivno. Vendar dana┼ínje stanje, v letu leta 2020 ka┼że na [le] dve [oz. tri] manjkajo─Źe povezave, ki prepre─Źujejo, da bi se omre┼żje Mura-Drava-proge ponovno vzpostavilo. Prvi manjkajo─Źi ─Źlen je Murski most na meji med Slovenijo in Avstrijo, ki ga je nem┼íka vojska minirala ob koncu druge svetovne vojne. Drugi manjkajo─Źi ─Źlen je na meji med Slovenijo in Mad┼żarsko v Lendavi, kjer so domnevno nekdanje oblasti odstranile pribli┼żno sedem kilometrov ┼żelezni┼íkih tirov. Ta dva manjkajo─Źa ─Źlena – v skupni ocenjeni dol┼żini le dvanajst ┼żelezni┼íkih kilometrov – prepre─Źujeta ponovno vzpostavitev 440 kilometrov omre┼żja Mura-Drava-prog.

Zato danes, 16. oktobra 2020, na 130. rojstni dan Radgonske proge, katere del je bil tudi Murski most, podpisujemo Deklaracijo o Murskem mostu. Prosim, vztrajajte z mano, da nam preberem to Deklaracijo [v celoti].

Deklaracija o Murskem mostu v omre┼żju Mura-Drava-proge

Zmanj┼íanje medregionalnih ekonomskih in socialnih razlik v lu─Źi nastalih podnebnih sprememb s ponovno vzpostavitvijo ─Źezmejnih ┼żelezni┼íkih manjkajo─Źih ─Źlenov in povezav predstavlja eno najve─Źjih prilo┼żnosti za pove─Źano mobilnost, gospodarski in trajnostni razvoj v obmejnih regijah Evropske unije.

Takoj┼ínji odziv na boj proti podnebnim spremembam in njihovo re┼íevanje ter korenito zmanj┼íanje emisij toplogrednih plinov in porabe energije iz prometa je bistvenega pomena. V zapletenem in prepletenem svetu, ima ┼żelezni┼íki in druge trajnostne oblike prevoznih sredstev odlo─Źilno vlogo za na┼íe okolje, zdravje in dobro po─Źutje, z omogo─Źanjem mobilnosti za vse.

Trenutne mobilnostne navade vzdol┼ż regij rek Mure in Drave ter naprej v Srednji in Vzhodni Evropi, v katerih prevladujejo osebni motorizirani prevozi, povzro─Źajo ne le ve─Źje zastoje in onesna┼żevanje, temve─Ź tudi zmanj┼íujejo gospodarski napredek in socialno kohezijo. Zapiranje manjkajo─Źih ─Źlenov ┼żelezni┼íkih povezav in ponovna vzpostavitev ─Źezmejnih ─Źezmejnih povezav v regijah Mure in Drave bi spodbudila kohezijo med regijami v Srednji Evropi in prispevala k zmanj┼íanju medregionalnih gospodarskih in socialnih razlik.

┼Żeleznica in drugi trajnostni na─Źini prevoza zagotavljajo mobilnost za vse s stro┼íkovno u─Źinkovitimi re┼íitvami, ki koristijo gospodarstvu in varujejo okolje ter zagotavljajo mestom in regijam razvoj in napredek, hkrati pa prebivalstvu zagotavljajo dobro po─Źutje.

Na┼ía podpora Murskemu mostu v omre┼żju Mura-Drava-prog (O-MDP)

Ustanovitelji, ─Źlani in partnerji MiRi, Murska Sobota potrjujemo zavezanost in ambicijo podpirati vodstvo in dejavnosti MiRi za ponovno vzpostavitev O-MDP in ─Źezmejnih med-regionalnih povezav v ocenjeni dol┼żini 440 kilometrov, ki je v teh regijah obstajalo ┼że leta 1924.

Eden od dveh manjkajo─Źih ─Źlenov v O-MDP, v skupni dol┼żini dvanajstih kilometrov, je Murski most na meji med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo. Podpiramo in spodbujamo voditeljstvo in aktivnosti MiRi, da gradi na obstoje─Źem konsenzu o ponovni vzpostavitvi ve─Źnamenskega ─Źezmejnega Murskega mostu.

Skozi MiRi bomo predstavili medsektorska prizadevanja in konkretne zaobljube za ponovno vzpostavitev Murskega mostu in omre┼żje Mura-Drava-proge pristojnim organom v Republiki Sloveniji, Republiki Avstriji in Evropski uniji.

Na┼ía zaveza, da bomo voditelji trajnostne, vklju─Źujo─Źe in aktivne (VAV) mobilnosti

Zavzemamo se, da bomo s zagovarjanje trajnostne ─Źezmejne medregionalne infrastrukture demonstrirali voditeljstvo VAV mobilnosti za spopadanje in obravnavno podnebnih sprememb z re┼íitvami, ki vklju─Źujejo ─Źisto energijo, pove─Źujejo u─Źinkovitost in korenito omejujejo emisije toplogrednih plinov v prometu. Zavezujemo se, da bomo podprli modalni prehod na VAV mobilnost, ki postavlja temelje za okrepljeno ─Źezmejno mobilnost za vse, gospodarski in trajnostni razvoj v obmejnih regijah Evropske unije za sedanje in prihodnje generacije. Zavezujemo se, da bomo voditelji VAV mobilnosti.

Podpisali ustanovitelji in ─Źlani MiRi ter MiRi partnerji.


mbtt.si┬á>┬áMurski most deklaracija┬á>┬áVideo ­čô╣: Deklaracija o Murskem mostu v omre┼żju Mura-Drava-proge