Video 📹: Povečati mobilnost regije z uporabo lokalnih železniških prog

Borna Abramovi─ç: Pove─Źati mobilnost regije z uporabo lokalnih ┼żelezni┼íkih prog

Spletni dogodek (Zoom); 16. oktober 2020; 14:00 ÔÇô 14:45. Video (v angle┼í─Źini, podnapisi v sloven┼í─Źini: .mp4 (9:20 min; 27 MB).

Prepis video predstavitve

Pozdravljeni vsi skupaj. ┼Żelim vam prijeten dan, na ta petek. Sam sem trenutno v Zagrebu, na Hrva┼íkem. Tu nimamo lepega vremena, nekoliko je temno, pri─Źakujemo de┼ż.

Danes vam bom na kratko predstavil, kako pove─Źati mobilnost na regionalni ravni z uporabo lokalnih ┼żelezni┼íkih prog. Toda, morda za za─Źetek, ker gre za spletno sre─Źanje in ne bomo imeli prilo┼żnosti skupaj piti kave, [se spodobi, da se predstavim].

Sem izredni profesor na Fakulteti za promet in prometne vede Univerze v Zagrebu, kjer sem predstojnik katedre za upravljanje ┼żelezni┼íkega prometa. Sem tudi podpredsednik Hrva┼íke zbornice prometa in in┼żenirjev prometne tehnologije, sem predsednik skupine integriranega javnega potni┼íkega prometa pri Hrva┼íki gospodarski zbornici in sem predsednik upravnega odbora Hrva┼íke agencije za varnost v ┼żelezni┼íkem prometu oz. tako imenovani nacionalni varnostni agenciji.

Za danes sem pripravil kratek povzetek. Po parih uvodnih besedah bom govoril o za─Źaranem krogu, potem pa bom prikazal eno zelo zanimivo ┼ítudijo primera iz Ju┼żne─Źe┼íkega okraja v ─îe┼íki republiki. Ob koncu bom sku┼íal izpeljati nekatere sklepe.

Uvodoma. Vsi vemo, da regionalne ┼żeleznice poslujejo pod to─Źko preloma. To pomeni, da je zelo veliko regionalnih ┼żeleznic na meji, ne vedo─Ź ali je bolje, da poslujejo ali da prenehajo z delovanjem. Zakaj je temu tako?

Zato ker imamo na regionalni ravni ┼ítevil─Źno in mo─Źno konkurenco avtomobilov, kjer je treba upo┼ítevati, da ┼ítevilo avtomobilov eksponentno nara┼í─Źa. Raste tudi kakovost cest, ne tako hitro, ampak tudi nara┼í─Źa. Potem imamo premalo nalo┼żb v te regionalne ┼żelezni┼íke proge in seveda, ker smo pod to─Źko preloma, obstaja potreba po subvencijah.

V sedanjih razmerah je skoraj nemogo─Źe, da bi regionalno ┼żelezni┼íko progo vodili brez pomo─Źi subvencioniranja. Torej, kaj je za─Źarani krog? Tak za─Źarani krog se pogosto uporablja pri razlagi regionalnih ┼żeleznic po Evropi. Ne samo v Sloveniji ali na Hrva┼íkem ali na Mad┼żarskem ali v Avstriji, ta proces lahko vidimo v celotni Evropi. Torej kaj se zgodi?

Najprej ugotovimo, da ┼ítevilo [┼żelezni┼íkih] potnikov upada. Naslednja stvar, za katero se odlo─Źimo je, da zmanj┼íamo ┼ítevilo vlakov. Zato tudi ┼ítevilo vlakov upada. Za tem izgubimo kakovost storitve. Nazadnje, ker ┼ítevilo potnikov upada, se odlo─Źimo, da bomo na progi vozili manj vlakov, nato tudi splo┼ína kakovost storitev upade. Kaj se zgodi? Ta [za─Źarani] krog se ponavlja.

Po nekaj ponovitvah dobimo ni─Ź potnikov, z ni─Ź potniki dobimo ni─Ź vlakov, z ni─Ź vlaki ne dobimo storitev. Torej, ali obstaja kak┼ína mo┼żnost, kako izstopiti iz tega [za─Źaranega] kroga? Vsekakor obstaja. In zagotovo imajo regionalni predstavniki_ce ali prebivalci regije na voljo zelo dobre mo┼żnosti, da ┼żeleznico spet postavijo na progo.

Zdaj bi rad z vami delil en strip. Kako danes dele┼żniki vidijo zgodbo o regionalnih ┼żelezni┼íkih progah? Ta strip je oblikoval zelo znan ameri┼íki politi─Źni risar Andy Singer. Singer ima ┼ítevilne knjige in mnogo stripov na temo sistemov javnega prevoza. V pri─Źujo─Źem stripu vidimo na prvi sliki javno nalo┼żbo in nato na drugi sliki potratne subvencije.

Na eni strani je mnenje ljudi, da je to, kadar vlagamo v ceste, primerno; temu re─Źemo javne nalo┼żbe. Ko vlo┼żimo denar v regionalne ┼żelezni┼íke proge, potem re─Źejo, da je popolnoma noro vlagati denar v tak┼íen sistem. To je zelo pomembna paradigma za razumevanje prihodnosti regionalnih ┼żelezni┼íkih prog. Spremeniti moramo miselnost uporabnika. Zgradili bomo ali vpeljali nove regionalne ┼żelezni┼íke storitve le zato, ker ljudje tovrstne storitve potrebujejo.

Zdaj bom posku┼íal na kratko okvirno predstaviti en zelo pozitiven scenarij. To je ┼ítudija primera v Ju┼żno─Źe┼íkem okraju. Menim, da ko bomo hoteli najti re┼íitev, bomo vedno na┼íli na─Źin, kako narediti nekaj bolj┼íega. Kot boste videli na mapi diapozitiva, so na jugu ─îe┼íke spodaj ─îesk├ę Bud─Ťjovice, prestolnica tega dela ─îe┼íke. Tu imamo dve ┼żelezni┼íki progi, ena je do T├Żna nad Vltavou, druga pa do Netolic. Uradno sta bili ti dve ┼żelezni┼íki progi zaprti za potni┼íki promet pred ve─Ź kot desetimi leti.

Vlada Ju┼żno─Źe┼íkega okraja in ─Źe┼íki nacionalni operater sta ugotovila, da je ┼ítevilo potnikov premajhno in sta sprejela odlo─Źitev, da tam ne bosta vozila vlakov. Seveda, ljudje, ki ┼żivijo v teh dveh mestih, T├Żn nad Vltavou in Netolice, so pripravili ustrezne pobude. ┼Żeleli so imeti turisti─Źno ponudbo, saj so tam ob ┼żeleznici zelo lepi gradovi, s ─Źudovitimi krajinami za ogled z vlakom. Zato so se odlo─Źili za nov vozni red med Netolicami in T├Żnom nad Vltavou, le ob vikendih, sobotah in nedeljah.

Celotno linijo vodi zasebni operater. Ugotovili so, da v tej soseski obstaja zasebni prevoznik v ┼żelezni┼íkem sektorju, ki je pripravljen vklju─Źiti turisti─Źno ponudbo. Vozni red ni tako zapleten, da bi imeli vlake celi dan. Kaj je pomembno poudariti? Na obeh zadnjih postajali┼í─Źih, v Netolicah ali v T├Żn nad Vltavou, je tudi avtobusna povezava do drugih krajin, do katerih ni mogo─Źe priti po ┼żelezni┼íki povezavi. Izvedli so torej integriran pristop, ┼żelezni┼íko turisti─Źno povezavo in avtobuse, da bi pritegnili ljudi, da pridejo tja.

V ─Źe┼í─Źini tej ponudbi pravijo: ÔÇťJiho─Źesk├ę l├ęto s motor├í─ŹkemÔÇŁ, to pomeni, da imajo ju┼żno-─Źe┼íko poletje z motornimi vlaki. Zelo zanimivo. Tukaj je nekaj slik. Na prvi sliki vidite, kako izgleda motorni vlak in ┼żelezni┼íka postaja v T├Żnu nad Vltavou. Kot vidite, je to zelo zna─Źilna ┼żelezni┼íka postaja za ta del Evrope. Oglejte si tudi avtobus, zelo zanimiva klju─Źna to─Źka, to je star avtobus, zelo star avtobus in je namenjen le-tej turisti─Źni ponudbi.

Zelo zanimivo je vedeti, da se ta storitev upravlja s tako staromodno ┼żelezni┼íko motorno kompozicijo in ┼íe s staromodnimi avtobusi. Kot vidite na tretji sliki, junija na ┼żelezni┼íki dan za te regije prihajajo vsi politiki in druge znane osebnosti, proslavijo tovrstno ponudbo.

Namesto velikopoteznih zaklju─Źkov. Citiram Antonyja Foxxa, ki pravi: ┬╗Dejansko stanje prevozov je, da so usmerjeni v prihodnost. ─îe na─Źrtujemo za to kar imamo, zaostajamo za krivuljo.┬ź

Foxx torej pravi, da ko na─Źrtujemo ┼żelezni┼íke storitve za danes, smo prepozni, izrazito prepozni. ┼Żelezni┼íke storitve moramo na─Źrtovati vsaj za pet let vnaprej, a imamo mo┼żnost za─Źeti voziti vlake takoj. Rezultati bodo dose┼żeni v naslednjih letih. Biti moramo potrpe┼żljivi.

Hvala vsem za vašo pozornost.


mbtt.si > Murski most deklaracija > Video ­čô╣: Pove─Źati mobilnost regije z uporabo lokalnih ┼żelezni┼íkih prog